Musikk- gjør meg friskere
Hver mandag kveld, nesten uten unntak drar jeg og min sønn på korøvelse. På koret "Sang uten grenser" er mange nasjonaliteter og aldersgrupper representert, vi synger, ler, smaker på mat fra ulike hjørner av verden og knytter bånd på tvers av politikk, kultur og religion. Ofte opplever jeg at "dørstokkmila" for å sette seg i bilen å dra er høy, men etterpå er jeg både glad og fylt med energi. Aldri har jeg angret på at jeg dro, og når min sønn nynner på "Besa me mucho" av Andrea Bocelli på veien hjem kjenner jeg det fysisk i kroppen. Dette er min medisin!
Min mor jobbet i en årrekke på Røde Kors sykehjem i Bergen, på avdelingen for alvorlig demens, hvor lege Audun Myskja gjennomførte et prosjekt som heter musikkbasert miljøbehandling. Behandlingen går ut på å bruke musikk, sang og bevegelse, slik at pasienten blir motivert. Ved å spesialtilpasse spillelister til hver enkelt pasient, og bruke musikken i situasjoner som kan være stressende, viste forskningen at dette reduserer bruk av tvang og beroligende medikamenter. Med noe så enkelt som musikk opplevde avdelingen at pasientene ble roligere, sov bedre og hadde færre episoder av utrangering. Myskja mener at kjente melodier og sanger skaper trygghet. Å synge seg gjennom morgenstellet hos en urolig pasient, sparer både tid og reduserer risikoen for slag og spark, opplyser de ansatte. Jeg glemmer aldri episoden som sykepleierstudent da "Per" 98 år sang "Ja, vi elsker" av full hals, etter å ha vært fullstendig taus i tre måneder. Han var svært dement, men kunne alle versene på nasjonalsangen!
Du har kanskje sett youtube videoer av Parkinsons pasienter som på få minutter går fra å være trippende, muskelstiv og skjelvende, til å bevege seg uten problemer i takt med musikken? Å ha musikk på ørene, spesielt av typen med en sterk rytme, har vist seg å hjelpe disse pasientene med å gå tilnærmet normalt. Musikken støtter den naturlige gangrytmen, og stimulerer dannelse av visse signalstoffer i hjernen. I tillegg øker nivåene av både endorfiner og oxytocin. Det finnes en egen gratis spilleliste på Spotify og Youtube av Martin Jantzen for de med parkinsons; "Et bedre liv med musik".
Kan du komme på en folkegruppe som ikke har utviklet eller tatt i bruk musikk? Musikk ser ut til å være en grunnleggende menneskelig aktivitet, og musikalitet en grunnleggende menneskelig egenskap. De eldste instrumentene vi kjenner til er ca. 40 000 år gamle, like gamle som tidlige hulemalerier. Musikk bidrar til sosial tilhørighet, kommunikasjon og samarbeid. Rytme og musikk er sterkt forankret hos afrikanere, og hjalp dem kanskje gjennom en lang og vanskelig tid som hardtarbeidende slaver? Allerede som spedbarn kan vi gjenkjenne og skille mellom ulike typer rytme, intervaller og tonerekker. Barnets vei inn i språket går faktisk gjennom musikk. De to musikkinteresserte nevrologene Brean og Skeie, viser at musikk har en unik evne til å fremkalle følelser, som ofte igjen ledsages av fysiologiske endringer. Musikk har evnen til å endre strukturen og funksjonen i hjernen, noe som er helt tydelig hos profesjonelle musikere. Mozarts sonate K.448 er i en rekke studier vist seg å kunne ha effekt ved epilepsi. At visse typer musikk kan være avslappende, mens andre sanger gir energi, er noe de fleste har kunnet kjenne seg igjen i. Det gir meg derfor en enorm glede, å vite at musikk nå brukes i terapirommet både i barnevernet, for schizofrene og mot øresus/tinnitus. Ta på deg øretelefonene, sett på din favoritt, legg deg ned og nyt!
Kilder:
https://www.tv2.no/a/10546209/
https://forskning.no/musikk-aldring-psykiske-lidelser/sang-og-musikk-hjelper-personer-med-demens/297674
https://forskning.no/musikk-partner-psykiske-lidelser/musikk-hjelper-schizofrene/732342
Musikk og hjernen (2019) Are Brean og Geir-Ove Skeie